Joskus auton maalipinnasta löytyy mitä erikoisempia pinnanmuodostumia. Kraaterit, appelsiinipinnat ja hämähäkinseitit ovat silloin tällöin olleet keskusteluissa mukana, kun automaalarit puhuvat (naapurimaalaamoiden HUOM!) ongelmista. Normaalisti näihin ongelmiin on löydettävissä todennäköiset syyt. Tässä artikkelissa yritämme antaa neuvoja maalivaurioiden hoitoon ja ennen kaikkea niiden estämiseen.
Jos tahdot tarkemmin tutustua aiheeseen, niin suosittelen tutustumaan Glasuritin kokoamaan sivustoon yleisimmistä maalivaurioista sekä niiden välttämisestä toimimalla oikeaoppisesti. Löydät sivun klikkaamalla TÄSTÄ.
Kraaterit
Pieniä parin millin kokoisia kraatereita maalipinnassa, joista maali näyttäisi pakenevan. Voivat näyttää pieniltä painaumilta ulommissa maalikerroksissa tai vastaavasti ulottua kerrosten läpi pohjaan asti.
Syyt
- Ihmiset – likaiset työvaatteet, kumihansikkaat, ihon- ja hiustenhoitotuotteet
- Ruiskutuskammio – liikkuvien osien voiteluaineet, muotin irrotusaineet muoviosissa, letkut ja tiivistemassat, huonosti puhdistetut öljyn ja vedenerottimet, likaiset suodattimet katossa ja lattiassa
- Maalituotteet – lisäaineiden virheellinen käyttö (silikoninpoistoaine), sopimattomat ohenteet (kovettajat) muilta valmistajilta, kuljetus- ja varastointivirheiden aiheuttamat epäpuhtaudet maalipinnassa
- Työkappale – muotinirrotusaineiden jäänteet muoviosissa, veto- ja voiteluaineiden jäänteet, juotostahnat, bitumi ja öljy eristysmatoista
- Maalausprosessin lisäaineet ja apuvälineet – muotin irrotusaineet uusista pesusienistä, sopimattomat puhdistusaineet ja -liinat, soveltumattomat hiomatarvikkeet (hankauspuhdistimet), tartunta-aine teipeistä
- Ympäristö – saastuneen ilman imeytyminen (kiillotusaine, silikonisuihke, hienopöly, jne.) maalaamon muista osista, tiivisteistä ja rakennuksen eristemateriaaleista
Korjaaminen onnistuu hiomalla maalirakenne pois aina terveeseen kerrokseen asti. Käytännössä tämä tarkoittaa pohjaan asti, jotta voit olla varma ongelman poistumisesta.
Ongelman välttämiseksi kannattaa välttää maalaamossa kaikkia aineita, jotka sisältävät silikonia. Pesemällä maalattavat kohteet silikonpesuaineella ja muovipinnat siihen kuuluvalla muovipesuaineella.
Tarkemmat tiedot kraatereista ja niiden ehkäisystä saat Glasuritin sivuilta. Klikkaa TÄSTÄ
Appelsiinipinta
Joskus jopa uusissa autoissa on näkynyt pientä ”appelsiininkuori” -ilmiötä. Muuten kaikki on mennyt hienosti ja pinta kiiltelee, mutta läheltä katsottuna pintarakenne ei ole aivan kunnossa.
Syyt
- Maaliruiskun pitäminen liian kaukana kohteesta
- Ruiskutuspaine liian alhainen (huono hajonta)
- Maalikalvo liian ohut
- Viskositetti liian korkea (maali liian paksua)
- Kovettaja ja/tai ohenne liian nopeaa olosuhteisiin tai maalattavan kohteen kokoon nähden
- Ruiskutussuutin liian kapea
- Haihdutusaika kerrosten välissä liian pitkä
Appelsiinipinnan poistamiseksi sinun pitää hioa pinta karkeudella P1200, jonka jälkeen vielä P1500 karkeudella. Tämän jälkeen valitse tarpeeksi oikea hiomatahna hionnan tasaamiseksi. Lopuksi viimeistele pinta vielä kiillotusaineella.
Jotta et itse saa aikaiseksi appelsiinipintaa, niin tärkeintä on tuotteiden teknisten ohjeiden noudattaminen!
Lisää aiheesta löytyy Glasuritin sivuilta TÄSTÄ klikkaamalla.
Hämähäkinseitti
Maalipinnan näyttäminen hämähäkinseitiltä on etenkin keväisin näkyvä ilmiö. Talven aikana hartaasti korjattu auto kohtaa keväisen lämmittävän auringon. Liuottimet aktivoituvat ja haluavat haihtua pois. Näissä tapauksissa väkisin terveen maalipinnan läpi. Seurauksena maalipinta vahingoittuu pahasti. Toki tämä ongelma ilmenee myös maalattaessa uutta kerrosta tai kun maali on kuivumassa.
Syyt
- Liian pitkä haihdutusaika märkää-märälle-työskentelyssä 2K-tuotteilla (hyytelövaihe)
- Liuotinherkkien kerrosten uudelleen maalaaminen (NC/TPA) väärillä korjausmateriaaleilla tai liiallisilla kerrospaksuuksilla
- Eristekerroksen maalikalvo liian ohut (ruiskutettu liian ohuesti tai hiottu liian syvään)
- Alempien kerrosten ei ole annettu kuivua kunnolla
Korjataksesi ongelman sinun on hiottava maalipinta kokonaan pois ja aloitettava homma alusta noudattaen kuivumisaikoja tarkasti sekä suositeltuja kerrospaksuuksia. Jotta ongelma ei ilmene uudelleen muista tarkistaa käytettyjen aineiden tekniset tiedot, sekä selvitä tarkkaan mille maalille tai materiaalille olet maalaamassa.
Tarkemmat tiedot löytyvät Glasuritin sivuilta klikkaamalla TÄSTÄ.